Nätverk & kompetenssamverkan
En viktig del av att arbeta med högskolepedagogisk utveckling är att ha god omvärldsbevakning och nätverk att själv utvecklas inom. I Sverige finns ett antal nätverk som har koppling till Swednet och som bedriver verksamhet som du kan ta del av.
En annan del av verksamheten är att främja communities of practice, dialog och kompetenssamverkan mellan personer med utgångspunkt i intresse, roll och funktion. Det kan t.ex. röra sig om rollen som föreståndare, särskilt intresse för pedagogisk meritering eller IKT-frågor. Här arbetar vi för att främja dialog och utbyte i våra gemensamma fora och uppmuntrar till samverkan.
Samverkan kring högskolepedagogiskt utvecklingsarbete
Under 2022 och 2023 genomfördes ett nationellt utvecklingsarbete koordinerat av UHR, ett ”Högskolepedagogiskt lyft”. Projekt som startade under lyftet fortsätter under 2024 fram till sommaren 2025, med förhoppningen att olika aktörer även därefter ska fortsätta samverka och kommunicera effektivt med varandra. För Swednets del tar detta sig främst uttryck genom utveckling av nya kurser (se nedan), men också med regelbundna kontakter och kommunikation med framför allt följande organisationer och nätverk:
- Sveriges universitets- och högskoleförbund, SUHF
- Nätverket för IT i högre utbildning, ITHU
- Högskolepedagogiskt chefsforum, HPCF
- Include, nationellt nätverk för breddad rekrytering och breddat deltagande inom högre utbildning, Include
- Svenska riksorganisationen för distansutbildning, SVERD
- Sveriges förenade studentkårer, SFS
Samverkan för utveckling av nya utbildningar för pedagogiska utvecklare.
Med ekonomiskt stöd från UHR (se ovan) arbetar Swednet tillsammans med ITHU för att ta fram tre nya utbildningar: Nyfiken på rollen som pedagogisk utvecklare, Ny som pedagogisk utvecklare och Etablerad som pedagogisk utvecklare. Kurserna tas fram under 2024 med sikte på att ges första gången under våren 2025.
International Consortium for Educational Development, ICED
ICED är en sammanslutning av nationella nätverk för pedagogisk utveckling, däribland Swednet. Förutom att erbjuda en kontaktyta till en mängd nationella nätverk arrangerar ICED vartannat år en internationell konferens och står bakom en av vår sektors viktigaste vetenskapliga tidskrifter, the International Journal for Academic Development (IJAD).
Nätverket för forskarhandledarutbildare, NFU
Nätverket för forskarhandledarutbildare bildades 2008. För närvarande består nätverket av ungefär femtio deltagare från olika högskolor och universitet i Sverige, en högskola i Norge och ett universitet i Danmark. Deltagarna i nätverket arbetar på respektive högskola/universitet med att utbilda forskarhandledare. Genom att vara med i nätverket NFU får du information om aktiviteter rörande handledning och forskarhandledning.
Koordinator för nätverket: Tomas Grysell, Göteborgs universitet, tomas.grysell@gu.se
Administratör för nätverket: Charlotte Sundström, Uppsala universitet, charlotte.sundstrom@uadm.uu.se
PBL nätverket
Nätverket för Problem-baserat lärande inom högre utbildning bildades våren 2007. Nätverkets huvudsakliga syfte är att främja samverkan och erfarenhetsutbyte och utgöra stöd, resurs och ”kritisk vän” i utveckling av PBL vid respektive utbildning. I nätverket deltar lärare, pedagogiska ledare, pedagogiska utvecklare (varav ca 15 är Swednetmedlemmar) och studenter. Det finns en bred representation från ca 25 olika utbildningsprogram inom olika discipliner. Spridningen geografiskt är god med representation från drygt 18 lärosäten varav två i Köpenhamn och ett i Helsingfors. UME, Karolinska institutet. Nätverkets aktiviteter består främst av två nätverksträffar/år (lunch-lunch) kring olika teman. Planering och genomförande av nätverksträffar sker oftast i samverkan mellan pedagogiska utvecklare vid lärosätets ”pedagogiska centrum” och ett eller flera utbildningsprogram samt i samråd med nätverkets samordnare.
För ytterligare information kontakta Lars Uhlin, lars.uhlin@ki.se. Du kan också anmäla dig på nätverkets hemida http://pblnetwork.ning.com.
Andra nätverk/organisationer med vilka vi har eller har haft samarbete med:
- Nordic Educational Research Organisation, NERA
- European Educational Research Organisation, EERA
- The CDIO Initiative
- SUUN
- Nordiskt Baltiska Nätverket
- Staff and Education Development Association, SEDA
- International Society for the Scholarship of Teaching and Learning, ISSoTL
- European Society for the Scholarship of Teaching and Learning, EuroSoTL
- Västsvenska kontaktnätet för flexibelt lärande, VKF
- Samverkan för nätbaserad högskoleutbildning, SNH